Registracija Domena

Domena, najjednostavnije rečeno je jedinstveno ime ili naziv za Internet adresu (primjerice: avalonmedia.hr).

Na Internetu izraz domena (eng. domain) je područje koje je naznačeno pod nekim zajedničkim imenom, a predstavlja skup dostupnih informacija istog tipa ili vrste. Ime domene je vaša adresa na Internetu, pa tako domena može glasiti: vaša-tvrtka.hr ili vaša-tvrtka.com ili bilo kako drugačije. Ime domene je bitno kako bi posjetioci mogli pristupiti Vašim Internet stranicama. Vrlo je dobro imati jednostavno i lako pamtljivo ime domene, jer ono može igrati značajnu ulogu u privlačenju posjetitelja na Vaše web sadržaje.

Što podrazumijeva pojam registrirati domenu?

Registrirati domenu znači da se Vi upisujete kao vlasnik domene i da se na Internetu pod nazivom registrirane domene nalazite predstavljeni Vi ili Vaša djelatnost. Registrirati domenu isto tako znači i upisivanje podataka o vlasniku u centralnu bazu svih domena te registracijom domene znači isključivo Vaše korištenje na rok na koji ste registrirali domenu. 

 

Registracija domena?

Da biste bili vlasnik neke domene morate je registrirati. One se registriraju kod određenih institucija po određenim pravilima, koje u većini slučajeva ne vrijede za sve domene isto. Da biste ovo shvatili morate znati osnovno o domenama. Domene se razlikuju po nastavku domene (tzv. ekstenziji), jednostavnije nastavku iza točke. Ti nastavci označavaju vršnu ili ishodišnu domenu (TLD – top level domain), a vezani su uz države. (primjerice: .hr za Hrvatsku, .ba za Bosni i Hercegovinu, .de za Njemačku itd…). 

Zatim postoje i domene koje su dodijeljene velikim nacionalnim sustavima kao što je to primjerice u Americi : .gov za državnu upravu, .mil za vojsku, te domene mogu registrirati samo te institucije. Pored njih postoje i globalne domene kojima upravlja također SAD, kao što su to neke od najpopularnijih, .com, .net i .org. Razlog što su ove domene tako popularne jest taj što su pojedini registri domena nametnuli vrlo stroga pravila vezana uz registraciju određenih domena. Osim toga ponekad je potrebno slati različitu dokumentaciju poštom što do registracije domene zna potrajati i do 10-ak dana. Domene .com, .net, .org, a u novije vrijeme .biz, .info i slično, mogu se registrirati u roku od 15-ak minuta što ove domene čini vrlo popularnim, zanimljivim i najraširenijima u Internet svijetu.

Registracija .hr domene?

U Hrvatskoj .hr domene dodjeljuje CARnet (Hrvatska akademska i istraživačka mreža), prema pravilima za registraciji domena Hrvatske, a ona se definiraju na slijedeći način. Ime domene određuje vlasnik. Carnet za registraciju imena domene ima ova osnovna pravila pri određivanju imena: samo pravni subjekt (firma d.o.o., d.d., obrtnici, udruge građana, županije, gradovi, općine i slično ) mogu registrirati domenu u obliku neki-naziv.hr, vaša-tvrtka.hr, naziv-udruge.hr i to samo jednu, uz to ne može se proizvoljno birati naziv domene nego ime domene može biti samo naziv ili riječ iz naziva pravnog subjekta. U kratkim crtama, kod CARneta, velika poslovna tvrtka od nekoliko tisuća ljudi u radnome odnosu i mali obrt od dva zaposlenika kod CARneta imaju ista prava i vrijede ista pravila.

Registracija domene iziskuje slanje obrazaca i dokumenata o osnivanju tvrtke, obrta, te slanje istih poštom i u pravilu kod njih ne traje duže od 4 dana, te je .hr domena besplatna ako se zadovolje opći uvijeti o registraciji domene.

Nazivi domene?

Naziv domene je vrlo bitan, te ga možemo shvatiti kao dobar položaj neke djelatnosti u nekoj ulici u gradu. Što je naziv bolji, jednostavniji, kraći i zvučniji, to je slično kao da je ta neka djelatnost smještena na vrlo prometnom i dostupnom mjestu, te će tako ta djelatnost ostvarivati i veći promet za razliku od djelatnosti koja je smještena u zabačenom i nedostupnom mjestu.

Registracija .com, .net, .info i ostalih domena?

Registracija .com domene vršilo se nekada isto kao i danas po principu, prvi zatražio, prvi registrirao ili ti ako .com domena kojoj proizvoljno izmislite ime još nije registrirana, ona može biti vaša, jer ste Vi prvi. Suprotno tome, ako je netko registrirao .com domenu koju baš Vi želite, teško da ćete ju uspjeti prenijeti na sebe. Ti slučajevi su vrlo rijetki, te su moguća samo dva načina kako preuzeti nečiju domenu, prvi teži, da na sudu dokažete da je vlasnik iste domene koristio vaše zaštićeno ime ili drugi “lakši”, jest da stupite u kontakt sa vlasnikom domene i za određeni novčani iznos otkupite domenu od njega.

domene